Dijkema Ramen en Deuren bestaat 40-jaar. Op vrijdag 12 april sluit Dijkema voor een dag het bedrijf om samen met al haar medewerkers en partners het veertig jarig bestaan te vieren.

“Veertig jaar alweer”, vertelt Karry Dijkema, medeoprichter van Dijkema Ramen en Deuren uit Doetinchem. “Mijn broer Jack en ik zijn gestart aan Industriepark 11 in Zelhem. We maakten deuren, ramen en serres in hout, kunststof en ook in aluminium. Jack zorgde voor de verkoop en de commercie, ik zorgde voor de technische kant. Onze eerste klant was autobedrijf Mazda Jansen in Doorwerth. Kort daarop kregen wij, voor ons, een grote opdracht; het gemeentehuis in Zelhem. Een hele klus die we natuurlijk met beide handen aangrepen. In de eerste jaren van ons bestaan werkten we voornamelijk voor particulieren en een klein deel voor aannemers. Door de jaren heen is dat veranderd naar een heel groot deel aannemerij en een klein deel particulier.

In 1984 moesten we uitzien naar een groter pand aan de Gildenstraat in Doetinchem en openden we een kantoor en showroom in Doorwerth. In 2000 hebben we weer een verhuizing meegemaakt naar het huidige pand aan de Logistiekweg 28, ook in Doetinchem”.

“Er is veel veranderd in die veertig jaar”, vertelt Karry. “De grootste verandering is wel een technische ontwikkeling. De profielen die we gebruikten veranderden van niet-geïsoleerde door naar geïsoleerde kozijnen. Een ware verbetering want als het vroor dan stonden de ijsbloemen op de kozijnen. Door de geïsoleerde kozijnen werd het veel behaaglijker.

De kwaliteit van de profielen verbeterde maar ook de isolatiewaarden, een belangrijk item tegenwoordig.

Eind 2008 verliet mijn broer Jack het bedrijf, maar kwam zijn zoon Niels erin en hij heeft de afgelopen tien jaren de kneepjes van het vak goed kunnen leren”, aldus Karry Dijkema.

De toekomst

Niels Dijkema is sinds december vorig jaar algemeen directeur van Dijkema Ramen en Deuren. Daarmee staat de tweede generatie aan het roer. Niels is van jongs af aan betrokken bij het bedrijf. “Het werken bij Dijkema is mij met de paplepel ingegoten”, aldus Niels. “Of ik wat ga veranderen? Wij gaan door op de ingeslagen weg. Dijkema is een schitterend bedrijf dat prima verschillende recessies heeft doorstaan, dat moet je niet gelijk gaan veranderen. Natuurlijk zijn er aanpassingen, ik wil Dijkema nog meer gaan verduurzamen, dat hebben we al gedaan door bijvoorbeeld overal ledlampen te installeren. Ook zie ik dat wij veel papier gebruiken. Ik wil toe naar een papierloos productieproces. Dat kan ik niet alleen, wij zijn natuurlijk afhankelijk van onze opdrachtgevers en toeleveranciers”.

Innovatief

Het creëren van meer comfort in huis of in het bedrijf krijgt steeds meer aandacht van de bewoners. “In de techniek van gevels zie ik dat domotica steeds meer zijn intrede doet”, gaat Niels verder. “Domotica is het automatiseren van processen door middel van een computer in en om een woning of bedrijfspand. Efficiënte klimaatregeling en een betere bescherming tegen kou, wind, zonnestraling en lawaai zijn enkele eisen waarmee wij steeds meer rekening mee moeten houden. Door het gebruik van domotica in panden, stelt het de gebruiker in staat de bediening van luiken, ramen en zonwering met een computer te regelen in plaats van een handmatige bediening. Dijkema biedt geautomatiseerde oplossingen waarmee ventilatie-en beveiligingssystemen volledig worden gecontroleerd. Ramen kunnen automatisch worden geopend, gesloten of geventileerd met een druk op een knop, met de afstandsbediening, door sensoren of met een app.

Ook kijken we steeds naar de ecologisch impact van onze gebruikte materialen. Wij verwerken veel aluminium. Zijn eigenschappen; opmerkelijk krachtig, anti-corrosie en ‘weinig onderhoud’, maken aluminium het ultieme bouwmateriaal voor onze deuren en ramen. Een grondstof dat 100% te recyclen is zonder dat er verlies van kwaliteit optreedt. Door de duurzaamheid van aluminium wordt wel gesproken over ‘het groene metaal’. Bij Dijkema zoeken we niet alleen voortdurend naar lichtere, sterkere, duurzamere en groenere alternatieven maar wij garanderen ook dat onze oude aluminiumramen worden gerecycled tot nieuwe ramen. Zo dragen wij bij tot een duurzame wereld”, vertelt een enthousiaste Niels.

In de afgelopen 40 jaar heeft Dijkema haar naam gevestigd als de producent die investeert in goede relaties met klanten en medewerkers. De aanbieder die bovendien staat voor kwaliteit, vertrouwen en zekerheid. “Dankzij de omvang en kracht van onze onderneming kunnen we proactief inspelen op de behoeften van ramen en deurenmarkt en kunnen we de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen tegemoetzien”, aldus Niels Dijkema.

Over Dijkema Ramen en Deuren

Dijkema Ramen en Deuren is producent van hoogwaardige ramen, deuren, schuifpuien, vliesgevels etc. De maatwerk producten worden zowel toegepast in woningen als kantoor- en bedrijfspanden. De veertig jaar ervaring, kennis en kunde staan borg voor gedegen vakmanschap. Kwaliteit, service en weldoordacht advies staan aan de basis van haar succes. De productie vindt plaats, met de meest geavanceerde machines, in eigen beheer in Doetinchem. Hierdoor kan Dijkema te allen tijde optimale kwaliteit garanderen. Met circa 30 medewerkers bouwt Dijkema mee aan de ruimtelijke contouren van morgen. De vier montageploegen met goed geoutilleerde bussen rijden door heel Nederland om de producties op de meest efficiënte en duurzame manier te plaatsen.

 

Fotobijschrift: Karry en Niels Dijkema in de productiehal.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com